Undervisningen

Undervisningen på Kruge leirskole er ikke lagt opp som en vanlig skoledag. Vårt motto på Kruge er: "Ikke lese, men oppleve!". Læringen skjer hovedsakelig gjennom opplevelser og i møte med naturlige arbeidsoppgaver sammen med elever og lærere. 

 

Undervisningen foregår i et typisk maritimt miljø hvor vi tar for oss emner som faller naturlig for en kystleirskole. 


På Kruge leirskole har vi skjærgården og været som læremester. Det vil være naturlig å bruke mye av undervisningstiden på temaer som omhandler dette. Leirskolelærerne og medfølgende lærere blir sammen enige om opplegget for programmet for uka. Temperatur, vind og årstid avgjør når det er hensiktsmessig å gjennomføre de ulike aktivitene. Aktiviter vi kan tilby er:


Fiske

Vi prøver fiskelykken med det tradisjonelle fiskeredskapet åleruse ruser. Den levende fangsten samler vi i et stort akvarium for å kunne studere fisk og skalldyr på nært hold. På fritiden kan elevene benytte seg av krabbesnører, pilk og bånnsnøre med agn for å fange egen fisk. 


Livet i fjæra

"Livet i fjæra" er en integrert del av hele oppholdet. Både ved rusetrekkingen, og på kulturvandringen rundt Hvasser syd og ved ferdsel i fjæresonen vil du få kjennskap til dyr og planter som lever og gror langs kysten. Du kan gjerne samle skjell og andre ting du finner og ta med deg hjem. Vi er så heldig å samarbeide med Besøksenter Færder nasjonalpark som har med egen naturveileder som lar oss få kikke i lupe på det vi finner på vår ferd. Vi bruker håver, vadebukser og vannkikkerter i søket vårt.


Kulturvandring Hvasser syd

På turen til Hvasser syd gjør vi oss kjent med livet på øya før og nå. Vi lærer om losen, Færder fyr, allemannsrett, skjell og dyr vi finner på vår ferd.

Gjennom historier og opplevelser får dere høre om lokalsamfunnet på Sandøsund, losyrket, Færder fyr, og dramatikk i kamp med naturkreftene! I tillegg ser vi på hvordan og hvorfor øya og landskapet er formet som det er. Dessuten kan vi drive med parkour og utforske fjellsprekker og små, trange grotter på Tjønneberget!

Selvberging 

I 7. trinn er et av kompetansemålene for skoleåret at elevene skal kunne vurdere egen sikkerhet når de ferdes i naturen, samt drive selvberging i vann. Mange av skolene som besøker Kruge synes det er fint å kunne øve seg på dette i saltvann når de er her. De ansatte på Kruge har erfaring fra livredning og svømmeopplæring, og har alltid formelt godkjent livredningskurs.  

I økta om selvberging får barna prøve seg i trygge omgivelser på enten å hoppe, eller gå ut i vannet. De runder en bøye, øver på å flyte og på å plukke opp en gjenstand fra bunnen. I tillegg kan de øve seg på å berge en makker opp av vannet. En nyttig og selvutviklede øvelse som gjennomføres etter egne forutsetninger og i trygge omgivelser. Vikingdag 

Vi deler oss i to lag; Birkebeinerne mot Baglerne! Vi lærer litt om vikingtiden i Tønsbergområdet, og kjemper og duellerer i Rævkrok, Holmgang, tautrekking, brøling og mjøddrikking. Vi skyter med pil og bue og øver på å ro i takt. En spennende dag der vi garanterer blod, svette og tårer på i allefall noen av de tøffe vikingene våre. Vi setter stemningen for dagen med vikingbad på morgenen, vikingkostymer og passende musikk.

Rosertifikat 

Her på Kruge kan elevene få muligheten til å ta rosertifikat! Når man er på leirskole på Hvasser er det nyttig å kunne ro, så man kan fiske fra båten. Været endrer seg fort her i skjærgården, derfor er det viktig med god roteknikk. 

Gjennom veiledning fra våre ansatte kan elevene i ro og mak få prøve seg frem på teknikk, og få følelsen av å mestre å ro en båt – selv i motvind. Dersom du viser rosertifikatet ditt til Richard eller oss lærerne, kan du til enhver tid få låne robåt når du kommer igjen på besøk.